Barnögonhälsa

Barnögonhälsa

Synsystemet i hjärnan är mest plastiskt (flexibelt) under de första åren, vilket innebär att barnets syn kan förbättras mycket om synfel korrigeras tidigt. Efter 7-8 års ålder blir synsystemet mindre plastiskt, vilket gör det svårare att korrigera synfel genom träning eller behandling.

En tidig upptäckt av synfel är avgörande för att optimera barnets synutveckling och förhindra långvariga och bestående synproblem i vuxenålder.

I Sverige ingår barnögonhälsovård som en del av det allmänna barnhälsovårdsprogrammet (BHV). Här är en kortfattad översikt:

Vid 4 års ålder: En första synundersökning görs för att upptäcka eventuella synfel som astigmatism, myopi, hyperopi eller andra problem som kan påverka barnets syn.

Vid 6-7 års ålder: Ytterligare screening görs i samband med skolstart för att säkerställa att barnets syn är bra inför skolan.

Om ett synfel upptäcks vid screening, kan barnet få glasögon, och om synen inte förbättras eller om det finns andra allvarligare problem, kan det behövas vidare utredning.

Om synfel som inte kan korrigeras med glasögon eller om andra ögonproblem upptäcks, skickas barnet vidare på remiss till en ortoptist och barnögonläkare för en mer omfattande undersökning och eventuell behandling, till exempel glasögon, lappbehandling m.m.

Exempel på vad vi kan hjälpa er med:

Brytningsfel som närsynthet (myopi), översynthet (hyperopi) och astigmatism kan påverka barns syn. Dessa problem korrigeras oftast med glasögon eller linser, baserat på ett specifikt glasögonrecept.

De vanligaste brytningsfelen hos barn är:

Närsynthet (myopi): Närsynthet är ganska vanligt hos barn, särskilt de som börjar skola och spenderar mycket tid på nära aktiviteter, som att läsa eller använda skärmar. Närsynthet tenderar att utvecklas under barndomen och kan fortsätta förändras fram till vuxen ålder. Det gör att barnet har svårt att se objekt på avstånd tydligt.

Översynthet (hyperopi): Översynthet är också vanligt hos små barn. Hos nyfödda är det till och med normalt att vara något översynt. Med åldern tenderar översyntheten att minska, men vissa barn kan ha kvar problemet. Översynta barn kan ha svårt att se klart på nära håll och långt håll och kan klaga på trötthet eller huvudvärk efter långvarig närarbete, som läsning eller ritning.

Astigmatism: Astigmatism är också vanligt hos barn och kan förekomma tillsammans med myopi eller hyperopi. Eftersom ljuset inte bryts jämnt i ögat på grund av en oregelbunden hornhinna eller lins, kan barn med astigmatism uppleva suddig eller förvrängd syn både på nära och långt håll.

Vid syntest används ofta syntavlor som HVOT och KM-tavla.

Dessa används för att mäta synskärpan och hjälpa till att identifiera om ett barn har svårt att se på långt håll eller nära håll.

Skelning är ett tillstånd där ögonen inte är i samma riktning. Det kan leda till dubbelseende och påverka synutvecklingen. Behandling kan inkludera glasögon, ögonövningar eller kirurgi.

Om ett barn har en obalans i synen mellan ögonen (t.ex. amblyopi eller ”lat öga”), kan lappträning vara effektivt. Detta innebär att barnet bär en lapp på det friska ögat för att stärka det svagare ögat.

Vid en ögonundersökning på barn ingår ofta även en kontroll av ögonbotten. För att kunna undersöka ögonbotten på ett korrekt sätt, ges ögondroppar som dilaterar pupillen och slår ut accommodationen (ögats förmåga att fokusera på nära håll). Detta gör att ögonläkaren kan undersöka näthinnan, synnerv och blodkärl för att utesluta andra ögonproblem.

Vuxna med skelningsproblem kan också uppleva problem som dubbelseende och huvudvärk. Behandling kan innefatta prismaglasögon, som hjälper till att rätta till ögonens positionering och minska dubbelseendet. I vissa fall kan kirurgi eller specialiserade övningar vara nödvändiga för att korrigera skelningen.